Novalja, Pag, Jakisnica, Lun

 

 

 

Novalja  - Pag sziget turisztikai központja, számos turisták ismert üdülőhelye és célpontja, aktív és tartalmas pihenésre nyújt lehetőséget.
Nem meglepő módon Pag hangulatos, kopár, fehér sziklás strandokkal rendelkezik. A fiatalok között legnépszerűbb strand a Novalja városban található Zrce strand, amit Horvátország Ibizájának tartanak Horvátország szerte egyedülálló, pezsgő éjszakai élete, rengeteg szabadtéri klubja miatt. A klubok ráadásul a tánctéren kívül számos más szórakozási lehetőséget is kínálnak.
A Zrce strand, a Planjka (Trincel – Stara Novalja) és a Straško (Strasko kemping) strandok Kék Zászlóval jelöltek.
Novaljanak hosszú és gazdag múltja van, amiről az antik építmények számos maradványai tanúskodnak. Az egyik leghíresebb az 1. századbeli egyedi, élő kőben kifaragott antik vízvezeték. Valamikor ebben folyt a víz a novaljai mezőből Novaljába.
Szent Antal ünnepe (jún.13.), Novalja Város Napja egyaránt, a Novaljai kulturális nyár kezdete is, amelynek keretében egész nyáron számos kulturális, művészeti és szórakoztató programok szerveződnek koncertekkel, gasztronómiai bemutatókkal és egyéb érdekességekkel.  A Novaljai Kulturális Nyárhoz tartozik többek között a Novaljski trijatar, amely az idén egy sor színdarabot, hazai és külföldi zenészek által adott komolyzenei koncerteket, különféle képzőművészeti kiállításokat, különösképpen a pag szigeti juhokat és a pagi sajtot bemutató kiállítást, valamint etno-esteket vonultat fel, mely utóbbi keretein belül kerül megrendezésre a Pag szigeti Festival pisme nakanat. Ilyen események mellett a nyár tovább tart Novaljában.
Ezekről szerte a  városban kiplakátolt programleírásokból tájékozódhatunk.
Az aktív pihenés és a természet szerelmesei Novalja városban hirdetett megannyi sport-program közül választhat. A városában egy sor sport-szabadidős tevékenységben lelhetik örömüket, mint például tengeri kajakozás, szörf, mini-golf, jet-ski, tenisz, vitorlázás, búvárkodás. Ezenkívül még: kerékpározás, strandröplabda, siklóernyőzés, hajózás, horgászat.
www.utazasvideo.com/articles/read-novalja
Novalja földrajzi elhelyezésének köszönhetően nagy a kirándulások kínálata. Az egynapos hajós kirándulásoktól Rab, Lošinj, Silba és Olib szigetekre, Zadar városba és a Kornati, Krka, Plitvicei tavak, Paklenica és Észak-Velebit nemzeti parkok látogatásáig.
Városban elérhető szolgáltatások: bankok, pénzváltók, egészségügyi szolgáltatások, egészség-ház, gyógyszertár, posta, múzeumok, mozi, halpiac, piac, bevásárlóközpont, benzinkút, diszkó és természetesen rengeteg hangulatos étterem és kávézó.
Novalja város 7 strandot jegyez, a kavicsostól a homokosig. Ezeken felül számtalan kis eldugott öblöt fedezhetünk fel magunk is. Sok hajós kínálja kapitányi szolgáltatásait, érdemes hajót bérelni és kalandra fel!
Novalja történelme
Pag szigetén az élet első nyomai egészen az őskőkorig nyúlnak vissza. Az illír törzsek a bronzkorban éltek a szigeten, a Krisztus előtti 1. századot pedig a római hódítások jellemezték. A rómaiak otthagyták "kézjegyüket" a szigeten, kultúrájuk nyomai mind a mai napig felfedezhetőek, sőt ők alapították Cissát is a mai Novalja területén.
A 4. és az 5. századot erőteljes keresztény közösségek jelenléte jellemezte, erre bizonyítékul szolgál azon három bazilika felépítése, amelyeket a mai napig megtekinthetünk Novaljában - ez azt jelenti, hogy az antik időkben ez a város fontos zarándokhely volt.
A 7. század elején érkeztek a horvátok Pag szigetére, a 8. és a 9. században pedig megalapították saját államukat, Kissa (azaz Cissa) fontos központtá vált.
A 11. és a 12. században Pag szigete két részre volt osztva; egyik felét a Pag szigetén élők, a másikat pedig a zadariak uralták. A 13. és a 14. században a Velencei Köztársaság az Osztrák-Magyar Monarchia ellen harcolt a dalmáciai városokért. Kissa városát 1203-ban rombolták le a Zadarral való konfliktusok sorozatai alkalmával.
A 15. század elején a Velencei Köztársaság rátette a kezét Pag szigetére és Dalmácia szigeteire. Ebben az időben tettek említést először Novalja nevéről, mellyel egy kisebb településre utaltak, amit Rab hercege kormányzott (Rab az északi szigetszomszéd).
A 18. század végére Pag szigete osztrák uralom alatt állt. 1805-ben Franciaország legyőzte az osztrákokat, ezáltal átvették az uralmat Dalmácia felett. 1815-ben Ausztria visszavette Pag szigetét, és az osztrák uralom egészen 1848-ig, a nemzeti felkelés kitöréséig tartott.
A 19. század végére a horvát nyelv hivatalossá vált az iskolákban. Az Osztrák-Magyar Monarchia bukását követően Pag szigete a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság részévé vált, a II. világháború után a sziget a Független Horvát Köztársaság része lett, habár az olasz hadsereg ekkoriban még a szigeten állomásozott. A partizánok 1945-ben rátették a kezüket a szigetre, és egészen 1992-ig Pag szigete Jugoszlávia része volt.
1992-ben, amikor Horvátország kivívta függetlenségét, Pag szigete a Horvát Köztársaság részévé vált.
Látnivalók:
A "Stomorica" archeológiai gyűjtemény
Ez a gyűjtemény rengeteg fantasztikus - a történelem előtti időkből származó - kiállított dolgot sorakoztat fel; főként a történelem előtti időkből származó antik ékszerek különlegesek.
Városi Múzeum és az antik vízvezeték
Novalja egyik legérdekesebb épülete a Városi Múzeum és az ahhoz tartozó vízvezeték, amelyet a Krisztus előtti 1. században építettek ki. Kézzel vésték ki a sziklákat és úgy készült el a vízvezeték.
A 16. században épített Szűz Mária templom Novalja városközpontjában található. A ružariji Szűz Mária képét a templomban őrzik és nagy tiszteletnek örvend, mert egy legenda szerint Szűz Mária képe 1534-ben elsírta magát.
Pag egyben a tengeri só városa. A 15. században Pagot éppenséggel sólepárlói miatt erősítették meg tervszerűen. Pagon a mai napig fennmaradt a só előállításának ősi módszere, amely szerint a sót a kisebb agyagmedencékbe bevezetett tengervízből nyerik ki.
Pag városa egyben a világhírű pagi csipke városa, melynek hagyományát évszázadok óta ápolják. Minden egyes darabja egyedi, s ez a lassú és fáradságos kézimunka a mai napig elevenen él az óváros utcácskáiban. Pag város központi strandja a Prosika is tökéletes strand, bár itt naponta több ezer ember fordul meg. Szinte minden vízisport-eszközt kipróbálhatunk itt, sőt még rollert is bérelhetünk, ha úgy tartja kedvünk. A parkoló közvetlenül a strand mögött található, és a város központja sincs messze.
Pagi Háromszög
1999 májusában fedezték fel a Tusto Celo hegyen a 32x32x22 mm-es, tökéletesen egyenlő szárú háromszöget, melynek világosabb kövezete van, mint a körülötte elhelyezkedő köveknek, és ultraibolya sugárzásnak kitéve vörös színben fénylik. A jelenség több tízezer ember vonzott felfedezése óta. Sokan UFO-leszállópályának tekintik, illetve egyéb elméletek is napvilágot láttak a háromszög kialakulása kapcsán. Megközelíthető a Zigljen kikötőtől, vagy a Novalja körüli utakon, az útjelző táblákat követve.
Sveti Vid
A 342 m magas, Pag sziget nyugati részén található Sveti Vid Pag legmagasabb pontja, ahonnan az egész Pagi szoros belátható. Megközelíthető Dubrava felöl, az útjelező táblákat követve. A hegy megmászásához nem kell tapasztalt hegymászónak lenni, átlagosan edzett emberek is feljuthatnak, és az esetleges fáradtságot a csodás kilátás kárpótolja.
Aki a nyugalmas, csendesebb nyaralást kedveli, feltétlenül Jakisnicát válassza! A mediterrán vegetációval körülvett falu híres a halászairól és vendégszerető házigazdáiról.
Remek konyhával rendelkező éttermek, pékség, kávézó, bolt várja vendégeinket. A portákon  házilag készített helyi különlegességeket vásárolhatunk.
A lankás domboldalon fekvő település tulajdonképpen egy üdülőfalu, amelynek északi szélén található a 4 csillagos Luna Hotel. Előtte szép, kiépített standot alakítottak ki, ahol búvárközpont található, vizibicikli, jet-ski bérléssel.
A faluban gyönyörű homokos strand várja a pihenni vágyókat, kis védett belső öblöcskével a pancsoló apróságok kedvéért. Azoknak, akik több magányra vágynak, déli és északi irányban indulva a központból eldugott kis természetes öblöcs- kékre bukkanhatnak a környéken, melyek tökéletesek az ideális feltöltődésre. Egy kis erdei ösvényen jutunk a kb. 800 méterre fekvő gyönyörű, sekély,homokos Slatina strandra és a gyógyiszapot tartalmazó belső tóhoz. A hajókikötőben kis csónakot bérelhetünk a partszakasz felfedezésére vagy a szomszédos szigetek felfedezésére. Közvetlen hajójárat is indul Rab szigetére.
A falu ideális családi üdülőhely, ugyanakkor közel esik az éjszakai élet központjaként ismert Novaljához.  www.jakisnica.info/hu
Lun  Kis halászfalu Pag- sziget legészakibb részén, ahonnan naponta többször is menetrendszeri hajó indul a szomszédos Rab szigetre. A falut  több ezer éves oliva- liget öleli körül, a hatalmas sziklák miatt úgy tűnhet, mintha a sziklák közül nőttek volna ki ezek az ősi fák. Melyek közül némely kora akár az ezer évet is eléri, szilaj szépségével és különleges növésével kápráztat el.
A vadon termő olíva botanikai rezervátuma Lunban az Adria páratlan effajta természeti rezervátuma. Kb. 23 hektáron 80.000 olivafát találunk, amik a kiváló minőségű, szűz olivaolaj alapanyagát szolgáltatják. A faluban található az olajprés üzem, ahová a helyiek hozzák terméseiket, hogy abból finom, házi, minőségi olivaolajat préseljenek. Helyben érdemes vásárolni itt készült olajat, sajtot. De feltankolhatunk finom, füstölt sonkával, jellegzetes aromás pálinkával,tengeri hallal és egyéb finomságokkal is.

Novalja - Pag sziget turisztikai központja, számos turisták ismert üdülőhelye és célpontja, aktív és tartalmas pihenésre nyújt lehetőséget. 

Nem meglepő módon Pag hangulatos, kopár, fehér sziklás strandokkal rendelkezik. A fiatalok között legnépszerűbb strand a Novalja városban található Zrce strand, amit Horvátország Ibizájának tartanak Horvátország szerte egyedülálló, pezsgő éjszakai élete, rengeteg szabadtéri klubja miatt. A klubok ráadásul a tánctéren kívül számos más szórakozási lehetőséget is kínálnak.

 

Novalja sétányA Zrce strand, a Planjka (Trincel – Stara Novalja) és a Straško (Strasko kemping) strandok Kék Zászlóval jelöltek. 

Novaljanak hosszú és gazdag múltja van, amiről az antik építmények számos maradványai tanúskodnak. Az egyik leghíresebb az 1. századbeli egyedi, élő kőben kifaragott antik vízvezeték.Vízvezeték Valamikor ebben folyt a víz a novaljai mezőből Novaljába.Szent Antal ünnepe (jún.13.), Novalja Város Napja egyaránt, a Novaljai kulturális nyár kezdete is, amelynek keretében egész nyáron számos kulturális, művészeti és szórakoztató programok szerveződnek koncertekkel, gasztronómiai bemutatókkal és egyéb érdekességekkel.  A Novaljai Kulturális Nyárhoz tartozik többek között a Novaljski trijatar, amely az idén egy sor színdarabot, hazai és külföldi zenészek által adott komolyzenei koncerteket, különféle képzőművészeti kiállításokat, különösképpen a pag szigeti juhokat és a pagi sajtot bemutató kiállítást, valamint etno-esteket vonultat fel, mely utóbbi keretein belül kerül megrendezésre a Pag szigeti Festival pisme nakanat. Ilyen események mellett a nyár tovább tart Novaljában.

Ezekről szerte a  városban kiplakátolt programleírásokból tájékozódhatunk. 

Az aktív pihenés és a természet szerelmesei Novalja városban hirdetett megannyi sport-program közül választhat. A városában egy sor sport-szabadidős tevékenységben lelhetik örömüket, mint például tengeri kajakozás, szörf, mini-golf, jet-ski, tenisz, vitorlázás, búvárkodás. Ezenkívül még: kerékpározás, strandröplabda, siklóernyőzés, hajózás, horgászat.

www.utazasvideo.com/articles/read-novalja

 

Novalja földrajzi elhelyezésének köszönhetően nagy a kirándulások kínálata. Az egynapos hajós kirándulásoktól Rab, Lošinj, Silba és Olib szigetekre, Zadar városba és a Kornati, Krka, Plitvicei tavak, Paklenica és Észak-Velebit nemzeti parkok látogatásáig.

Városban elérhető szolgáltatások: bankok, pénzváltók, egészségügyi szolgáltatások, egészség-ház, gyógyszertár, posta, múzeumok, mozi, halpiac, piac, bevásárlóközpont, benzinkút, diszkó és természetesen rengeteg hangulatos étterem és kávézó.Novalja város 7 strandot jegyez, a kavicsostól a homokosig. Ezeken felül számtalan kis eldugott öblöt fedezhetünk fel magunk is. Sok hajós kínálja kapitányi szolgáltatásait, érdemes hajót bérelni és kalandra fel!

 

Novalja történelme

 

Pag szigetén az élet első nyomai egészen az őskőkorig nyúlnak vissza. Az illír törzsek a bronzkorban éltek a szigeten, a Krisztus előtti 1. századot pedig a római hódítások jellemezték. A rómaiak otthagyták "kézjegyüket" a szigeten, kultúrájuk nyomai mind a mai napig felfedezhetőek, sőt ők alapították Cissát is a mai Novalja területén. A 4. és az 5. századot erőteljes keresztény közösségek jelenléte jellemezte, erre bizonyítékul szolgál azon három bazilika felépítése, amelyeket a mai napig megtekinthetünk Novaljában - ez azt jelenti, hogy az antik időkben ez a város fontos zarándokhely volt.A 7. század elején érkeztek a horvátok Pag szigetére, a 8. és a 9. században pedig megalapították saját államukat, Kissa (azaz Cissa) fontos központtá vált. 

A 11. és a 12. században Pag szigete két részre volt osztva; egyik felét a Pag szigetén élők, a másikat pedig a zadariak uralták. A 13. és a 14. században a Velencei Köztársaság az Osztrák-Magyar Monarchia ellen harcolt a dalmáciai városokért. Kissa városát 1203-ban rombolták le a Zadarral való konfliktusok sorozatai alkalmával. A 15. század elején a Velencei Köztársaság rátette a kezét Pag szigetére és Dalmácia szigeteire. Ebben az időben tettek említést először Novalja nevéről, mellyel egy kisebb településre utaltak, amit Rab hercege kormányzott (Rab az északi szigetszomszéd).A 18. század végére Pag szigete osztrák uralom alatt állt. 1805-ben Franciaország legyőzte az osztrákokat, ezáltal átvették az uralmat Dalmácia felett. 1815-ben Ausztria visszavette Pag szigetét, és az osztrák uralom egészen 1848-ig, a nemzeti felkelés kitöréséig tartott.A 19. század végére a horvát nyelv hivatalossá vált az iskolákban. Az Osztrák-Magyar Monarchia bukását követően Pag szigete a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság részévé vált, a II. világháború után a sziget a Független Horvát Köztársaság része lett, habár az olasz hadsereg ekkoriban még a szigeten állomásozott. A partizánok 1945-ben rátették a kezüket a szigetre, és egészen 1992-ig Pag szigete Jugoszlávia része volt.1992-ben, amikor Horvátország kivívta függetlenségét, Pag szigete a Horvát Köztársaság részévé vált.

 

Látnivalók:

 

LátnivalókA "Stomorica" archeológiai gyűjteményEz a gyűjtemény rengeteg fantasztikus - a történelem előtti időkből származó - kiállított dolgot sorakoztat fel; főként a történelem előtti időkből származó antik ékszerek különlegesek. Városi Múzeum és az antik vízvezetékNovalja egyik legérdekesebb épülete a Városi Múzeum és az ahhoz tartozó vízvezeték, amelyet a Krisztus előtti 1. században építettek ki. Kézzel vésték ki a sziklákat és úgy készült el a vízvezeték. 


A 16. században épített Szűz Mária templom Novalja városközpontjában található. A ružariji Szűz Mária képét a templomban őrzik és nagy tiszteletnek örvend, mert egy legenda szerint Szűz Mária képe 1534-ben elsírta magát.

 

Pag egyben a tengeri só városa. A 15. században Pagot éppenséggel sólepárlói miatt erősítették meg tervszerűen. Pagon a mai napig fennmaradt a só előállításának ősi módszere, amely szerint a sót a kisebb agyagmedencékbe bevezetett tengervízből nyerik ki.Pag városa egyben a világhírű pagi csipke városa, melynek hagyományát évszázadok óta ápolják. Minden egyes darabja egyedi, s ez a lassú és fáradságos kézimunka a mai napig elevenen él az óváros utcácskáiban. Pag város központi strandja a Prosika is tökéletes strand, bár itt naponta több ezer ember fordul meg. Szinte minden vízisport-eszközt kipróbálhatunk itt, sőt még rollert is bérelhetünk, ha úgy tartja kedvünk. A parkoló közvetlenül a strand mögött található, és a város központja sincs messze.

Pagi Háromszög

1999 májusában fedezték fel a Tusto Celo hegyen a 32x32x22 mm-es, tökéletesen egyenlő szárú háromszöget, melynek világosabb kövezete van, mint a körülötte elhelyezkedő köveknek, és ultraibolya sugárzásnak kitéve vörös színben fénylik. A jelenség több tízezer ember vonzott felfedezése óta. Sokan UFO-leszállópályának tekintik, illetve egyéb elméletek is napvilágot láttak a háromszög kialakulása kapcsán. Megközelíthető a Zigljen kikötőtől, vagy a Novalja körüli utakon, az útjelző táblákat követve.

Sveti Vid

 

A 342 m magas, Pag sziget nyugati részén található Sveti Vid Pag legmagasabb pontja, ahonnan az egész Pagi szoros belátható. Megközelíthető Dubrava felöl, az útjelező táblákat követve. A hegy megmászásához nem kell tapasztalt hegymászónak lenni, átlagosan edzett emberek is feljuthatnak, és az esetleges fáradtságot a csodás kilátás kárpótolja.

Aki a nyugalmas, csendesebb nyaralást kedveli, feltétlenül Jakisnicát válassza! A mediterrán vegetációval körülvett falu híres a halászairól és vendégszerető házigazdáiról.Remek konyhával rendelkező éttermek, pékség, kávézó, bolt várja vendégeinket. A portákon  házilag készített helyi különlegességeket vásárolhatunk.A lankás domboldalon fekvő település tulajdonképpen egy üdülőfalu, amelynek északi szélén található a 4 csillagos Luna Hotel. Előtte szép, kiépített standot alakítottak ki, ahol búvárközpont található, vizibicikli, jet-ski bérléssel. 

JakisnicaA faluban gyönyörű homokos strand várja a pihenni vágyókat, kis védett belső öblöcskével a pancsoló apróságok kedvéért. Azoknak, akik több magányra vágynak, déli és északi irányban indulva a központból eldugott kis természetes öblöcs- kékre bukkanhatnak a környéken, melyek tökéletesek az ideális feltöltődésre. Egy kis erdei ösvényen jutunk a kb. 800 méterre fekvő gyönyörű, sekély,homokos Slatina strandra és a gyógyiszapot tartalmazó belső tóhoz. A hajókikötőben kis csónakot bérelhetünk a partszakasz felfedezésére vagy a szomszédos szigetek felfedezésére. Közvetlen hajójárat is indul Rab szigetére. A falu ideális családi üdülőhely, ugyanakkor közel esik az éjszakai élet központjaként ismert Novaljához. www.jakisnica.info/hu

Lun olajfaligetLun Kis halászfalu Pag- sziget legészakibb részén, ahonnan naponta többször is menetrendszeri hajó indul a szomszédos Rab szigetre. A falut  több ezer éves oliva- liget öleli körül, a hatalmas sziklák miatt úgy tűnhet, mintha a sziklák közül nőttek volna ki ezek az ősi fák. Melyek közül némely kora akár az ezer évet is eléri, szilaj szépségével és különleges növésével kápráztat el.

 

A vadon termő olíva botanikai rezervátuma Lunban az Adria páratlan effajta természeti rezervátuma. Kb. 23 hektáron 80.000 olivafát találunk, amik a kiváló minőségű, szűz olivaolaj alapanyagát szolgáltatják. A faluban található az olajprés üzem, ahová a helyiek hozzákSajtüzem terméseiket, hogy abból finom, házi, minőségi olivaolajat préseljenek. Helyben érdemes vásárolni itt készült olajat, sajtot. De feltankolhatunk finom, füstölt sonkával, jellegzetes aromás pálinkával,tengeri hallal és egyéb finomságokkal is.