Kirándulási lehetőségek

 

 

KRKA Nemzeti Park

 

KRKA Nemzeti ParkSibeniktől északra található a hegyek között egy csodás völgyben. A Krka folyó sziklák között folyik és a víz érdekes teraszokat alakított ki. A mészkő lerakódás lépcsőket és csipkealakzatokat hozott létre, melyeken a patak tovazubog. A csodás völgy növényzete és állatvilága is egyedi.

Európa egyik leggazdagabb, legszebb, és legértékesebb természeti területéről van szó, melynek környéke műemlékek szempontjából is értékes. Római- és középkori épületek feltárásai találhatók itt, de az is bizonyított, hogy ezen a területen már az őskorban is éltek emberek. A nemzeti parkot környező hegyeket kolostorok és várromok díszítik.

A parkban nincs autóforgalom, a látogatókat rendszeres buszjárat viszi le a völgybe. Ha a Skadrin-i bejáratnál parkolunk le, akkor hajóval visznek fel a nagy vízeséshez, ha pedig a Lozovac-i parkolóból indulunk, akkor busszal vagy gyalogosan közelíthetjük meg a vízeséseket.

 

Plitvicei-tavak

 

Plitvicei-tavakEurópa egyik legszebb természeti látványossága egy völgyben terül el, erdős hegyek veszik körül.

A tórendszer legfelsőbbike 600 m magasságban terül el és a medréből kilépő víz 7,2 km távolságot megtéve, számtalan zuhatagon végigvezető izgalmas kalandozás után érkezik meg az alsóbb 150 m-es magasságban fekvő utolsó tóba. A víz szertenyúló ágakkal, 3-50 m magas zuhatagok sorozatán dübörög tovább, és ömlik egyik tó vize a másikba. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát 92 vízesés köti össze.

A Plitivcei-tavakat 1949-ben nyilvánították nemzeti parkká, 1979-ben pedig a vidék rákerült az UNESCO természeti világörökségi listájára. Területén több védett állatfaj él: medve, farkas, vidra, erdei fülesbagoly. A park turisztikai terhelése és közel 2000 dolgozó gondoskodott arról, hogy egy attraktív park jöhessen létre és ápolt kiszolgáló létesítmények várják a látogatókat.

A Park különleges látnivalói a karsztbarlangok, a Nagy-barlang, a Fekete-barlang és a Tónimfa-barlang.

 

Paklenica Nemzeti Park

Paklenica

 

Paklenicába Zadar felől, vagy a Zigljen komphajó kikötőn keresztül juthatunk el. Két folyókanyonja van: Mala (kicsi), és Velika (nagy) Paklenica, de a Mala Paklenicában jelenleg ki van száradva. A nemzeti park további érdekessége az Anica Kuk, 712 méteres magasságával Horvátország legmagasabb sziklája (Paklenica az egész évben híres sziklamászó hely), vagy a park északi részén található Manita Pec, amely egy nagyon érdekes barlang . Két magas hegycsúcs is található a Paklenicában: az 1757 méteres Vaganski vrh, és az 1753 méter magas Sveto brdo. A Zadar-i terület legnagyobb természeti értéke a Paklenica Nemzeti Park, amely a Velebit déli részének leglátványosabb területeit foglalja magában, mindössze 96 km²-en. A parkban számos szokatlan karsztalakzat, barlang található, s a jelentős klimatikus eltéréseknek köszönhetően a változatos növény- és állatvilág is fennmaradt. A Velebitnek a Starigrad-Paklenica üdülőhely felett sorjázó lenyűgöző és egyben félelmetes területei különleges vonzerőt gyakorolnak a lazább kalandokra vágyó turistákra, a parkban történő eligazodást többnyelvű jelzőtáblák segítik.

 

Zadar

 

ZadarZadart „Horvátország kis Rómájának” is szokták nevezni - tekintettel a város mintegy 3000 éves múltjára, egyedülálló szakrális építményeire és sokrétű kulturális hagyományrendszerére.

A városban számtalan nevezetesség található, van olyan, amely az ókorból való. A városfal egy része a római, egy része pedig a középkorban készült. A legnagyobb része 16. századi.

A város nevezetességei a fellegvár, a Szent-Ferenc templom, valamint a dalmáciai román építészet egyik gyöngyszeme, az Anasztázia-templom. Leghíresebb templomát Donát püspök építtette a 800-as évek elején. Mellette a Szent Anasztázia székesegyház szentélye és tornya látható.

Zadar világhírű urbanisztikai értékeit még teljesebbé teszik a több mint 1000 km hosszú zadari riviéra festőien tagolt partszakaszai, tiszta vízű strandjai és mintegy 300 kisebb-nagyobb szigete.

Zadar ezen kívül a helyi meggyfa ültetvények zamatos terméséből készülő Maraskino likőr, valamint a világhírű horvát kosárlabdázók szűkebb hazája is.

 

Nin

 

NinNin 15 kilométerrel Zadar felett található egy 500 méter átmérőjű kis szigeten.
A szigetecske egy homokos, iszapos lagúnában található.

 

Ha erre járunk érdemes meglátogatni az óvárost, mert annyira szép, emberközeli és tiszta. Ahogy említettük Nin óvárosa egy 500 méter átmérőjű kis szigeten fekszik. A sziget nagyon lapos, a legmagasabb pontja is alig éri el a tengerszint feletti 4 métert.

A óvárosba két XVI. századi kőhíd vezet be. Itt Nin történelmi óvárosában találjuk a világ legkisebb koronázó templomát, a Szent Kereszt templomot. A mini székesegyházon kívül római mozaikok és az egykori épületek, paloták romjai és tiszta, színes utcák várják az idelátogatókat.

 

 

Otok Rab

 

Otok RabA sziget napjainkban a turizmusból él, mivel számos gyönyörű, majdnem érintetlen tengerparti stranddal rendelkezik, de itt, Lopar településen található az ország legnagyobb homokos strandja is. Ezen kívül Európa szerte ismert a középkori fesztiváljáról, ahol a helyi íjászok mérik össze tudásukat A sziget fővárosát szintén Rabnak hívják. 554 állandó lakosa van (2001) és egy kisfélszigeten található a sziget délnyugati oldalán. Hangulatos óváros szinte hívogat egy kis történelmi barangolásra. Ide esti hajójárat is indul Pag szigetről, egy kellemes esti, hűvös sétával egybekötött finom mediterrán vacsorára érdemes áthajózni.

Mind a város, mind a sziget jelképe a négy harangtorony, melyek közül a legidősebb a 11. században épült.

Számos templom található a városban, a legnagyobb közülük a Szűz Mária, mely a 13. századra datálható. A legnagyobb katasztrófa, mely a szigetet érte az 1456-os pestisjárvány volt, mely megtizedelte a lakosságot.

Rab főszigetéhez közigazgatásilag tartozó kisebb nagyobb szigetek mind lakatlanok, de turisztikai célból látogathatóak. Ezek közül a legismertebb a Goli Otok és a Sveti Grgur. (wikipédia)

 

 

Otok Olib i Otok Silba

 

Olib és Silba szigetek, az érintetlen zadari szigetcsoportban, ideális feltételeket nyújtanak a kiránduláshoz, barangoláshoz.

 

Otok Olib

 

A borókás erdőken vezető keskeny utakon gyönyörű homokos, kavicsos türkiz tengeri strandokhoz és sziklás öblökhöz érkezik a látogató. A kedves házigazdák, és hagyományos termékeik mint a bor, sajt, oliva olaj, valamint a tenger gyümölcsei a sziget „konobáiban” és éttermeiben érhetők el. Olib és Silba szigeteket, a béke és nyugalom, gyönyörű strandok kedvelőinek ajánljuk, ahol akár kis csónakot bérelve körülhajókázhatjuk a sziget csodás öbleit. Más közlekedési eszközt ne keressünk, mert nincsen. Ugyanis tilos a környezetszennyező motorok használata, kivéve néhány órára a hajójárathoz igazodva. Nincsenek hotelek, csak magánszállások, romantikus kis utcácskákban, lugasos terecskéken. Érdemes felkeresni egynapos kirándulás alkalmával e robinsoni szigetet.