Novalja, Pag, Jakisnica, Lun

 

 

 

Novalja  - Pag sziget turisztikai központja, számos turisták ismert üdülőhelye és célpontja, aktív és tartalmas pihenésre nyújt lehetőséget.
Nem meglepő módon Pag hangulatos, kopár, fehér sziklás strandokkal rendelkezik. A fiatalok között legnépszerűbb strand a Novalja városban található Zrce strand, amit Horvátország Ibizájának tartanak Horvátország szerte egyedülálló, pezsgő éjszakai élete, rengeteg szabadtéri klubja miatt. A klubok ráadásul a tánctéren kívül számos más szórakozási lehetőséget is kínálnak.
A Zrce strand, a Planjka (Trincel – Stara Novalja) és a Straško (Strasko kemping) strandok Kék Zászlóval jelöltek.
Novaljanak hosszú és gazdag múltja van, amiről az antik építmények számos maradványai tanúskodnak. Az egyik leghíresebb az 1. századbeli egyedi, élő kőben kifaragott antik vízvezeték. Valamikor ebben folyt a víz a novaljai mezőből Novaljába.
Szent Antal ünnepe (jún.13.), Novalja Város Napja egyaránt, a Novaljai kulturális nyár kezdete is, amelynek keretében egész nyáron számos kulturális, művészeti és szórakoztató programok szerveződnek koncertekkel, gasztronómiai bemutatókkal és egyéb érdekességekkel.  A Novaljai Kulturális Nyárhoz tartozik többek között a Novaljski trijatar, amely az idén egy sor színdarabot, hazai és külföldi zenészek által adott komolyzenei koncerteket, különféle képzőművészeti kiállításokat, különösképpen a pag szigeti juhokat és a pagi sajtot bemutató kiállítást, valamint etno-esteket vonultat fel, mely utóbbi keretein belül kerül megrendezésre a Pag szigeti Festival pisme nakanat. Ilyen események mellett a nyár tovább tart Novaljában.
Ezekről szerte a  városban kiplakátolt programleírásokból tájékozódhatunk.
Az aktív pihenés és a természet szerelmesei Novalja városban hirdetett megannyi sport-program közül választhat. A városában egy sor sport-szabadidős tevékenységben lelhetik örömüket, mint például tengeri kajakozás, szörf, mini-golf, jet-ski, tenisz, vitorlázás, búvárkodás. Ezenkívül még: kerékpározás, strandröplabda, siklóernyőzés, hajózás, horgászat.
www.utazasvideo.com/articles/read-novalja
Novalja földrajzi elhelyezésének köszönhetően nagy a kirándulások kínálata. Az egynapos hajós kirándulásoktól Rab, Lošinj, Silba és Olib szigetekre, Zadar városba és a Kornati, Krka, Plitvicei tavak, Paklenica és Észak-Velebit nemzeti parkok látogatásáig.
Városban elérhető szolgáltatások: bankok, pénzváltók, egészségügyi szolgáltatások, egészség-ház, gyógyszertár, posta, múzeumok, mozi, halpiac, piac, bevásárlóközpont, benzinkút, diszkó és természetesen rengeteg hangulatos étterem és kávézó.
Novalja város 7 strandot jegyez, a kavicsostól a homokosig. Ezeken felül számtalan kis eldugott öblöt fedezhetünk fel magunk is. Sok hajós kínálja kapitányi szolgáltatásait, érdemes hajót bérelni és kalandra fel!
Novalja történelme
Pag szigetén az élet első nyomai egészen az őskőkorig nyúlnak vissza. Az illír törzsek a bronzkorban éltek a szigeten, a Krisztus előtti 1. századot pedig a római hódítások jellemezték. A rómaiak otthagyták "kézjegyüket" a szigeten, kultúrájuk nyomai mind a mai napig felfedezhetőek, sőt ők alapították Cissát is a mai Novalja területén.
A 4. és az 5. századot erőteljes keresztény közösségek jelenléte jellemezte, erre bizonyítékul szolgál azon három bazilika felépítése, amelyeket a mai napig megtekinthetünk Novaljában - ez azt jelenti, hogy az antik időkben ez a város fontos zarándokhely volt.
A 7. század elején érkeztek a horvátok Pag szigetére, a 8. és a 9. században pedig megalapították saját államukat, Kissa (azaz Cissa) fontos központtá vált.
A 11. és a 12. században Pag szigete két részre volt osztva; egyik felét a Pag szigetén élők, a másikat pedig a zadariak uralták. A 13. és a 14. században a Velencei Köztársaság az Osztrák-Magyar Monarchia ellen harcolt a dalmáciai városokért. Kissa városát 1203-ban rombolták le a Zadarral való konfliktusok sorozatai alkalmával.
A 15. század elején a Velencei Köztársaság rátette a kezét Pag szigetére és Dalmácia szigeteire. Ebben az időben tettek említést először Novalja nevéről, mellyel egy kisebb településre utaltak, amit Rab hercege kormányzott (Rab az északi szigetszomszéd).
A 18. század végére Pag szigete osztrák uralom alatt állt. 1805-ben Franciaország legyőzte az osztrákokat, ezáltal átvették az uralmat Dalmácia felett. 1815-ben Ausztria visszavette Pag szigetét, és az osztrák uralom egészen 1848-ig, a nemzeti felkelés kitöréséig tartott.
A 19. század végére a horvát nyelv hivatalossá vált az iskolákban. Az Osztrák-Magyar Monarchia bukását követően Pag szigete a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság részévé vált, a II. világháború után a sziget a Független Horvát Köztársaság része lett, habár az olasz hadsereg ekkoriban még a szigeten állomásozott. A partizánok 1945-ben rátették a kezüket a szigetre, és egészen 1992-ig Pag szigete Jugoszlávia része volt.
1992-ben, amikor Horvátország kivívta függetlenségét, Pag szigete a Horvát Köztársaság részévé vált.
Látnivalók:
A "Stomorica" archeológiai gyűjtemény
Ez a gyűjtemény rengeteg fantasztikus - a történelem előtti időkből származó - kiállított dolgot sorakoztat fel; főként a történelem előtti időkből származó antik ékszerek különlegesek.
Városi Múzeum és az antik vízvezeték
Novalja egyik legérdekesebb épülete a Városi Múzeum és az ahhoz tartozó vízvezeték, amelyet a Krisztus előtti 1. században építettek ki. Kézzel vésték ki a sziklákat és úgy készült el a vízvezeték.
A 16. században épített Szűz Mária templom Novalja városközpontjában található. A ružariji Szűz Mária képét a templomban őrzik és nagy tiszteletnek örvend, mert egy legenda szerint Szűz Mária képe 1534-ben elsírta magát.
Pag egyben a tengeri só városa. A 15. században Pagot éppenséggel sólepárlói miatt erősítették meg tervszerűen. Pagon a mai napig fennmaradt a só előállításának ősi módszere, amely szerint a sót a kisebb agyagmedencékbe bevezetett tengervízből nyerik ki.
Pag városa egyben a világhírű pagi csipke városa, melynek hagyományát évszázadok óta ápolják. Minden egyes darabja egyedi, s ez a lassú és fáradságos kézimunka a mai napig elevenen él az óváros utcácskáiban. Pag város központi strandja a Prosika is tökéletes strand, bár itt naponta több ezer ember fordul meg. Szinte minden vízisport-eszközt kipróbálhatunk itt, sőt még rollert is bérelhetünk, ha úgy tartja kedvünk. A parkoló közvetlenül a strand mögött található, és a város központja sincs messze.
Pagi Háromszög
1999 májusában fedezték fel a Tusto Celo hegyen a 32x32x22 mm-es, tökéletesen egyenlő szárú háromszöget, melynek világosabb kövezete van, mint a körülötte elhelyezkedő köveknek, és ultraibolya sugárzásnak kitéve vörös színben fénylik. A jelenség több tízezer ember vonzott felfedezése óta. Sokan UFO-leszállópályának tekintik, illetve egyéb elméletek is napvilágot láttak a háromszög kialakulása kapcsán. Megközelíthető a Zigljen kikötőtől, vagy a Novalja körüli utakon, az útjelző táblákat követve.
Sveti Vid
A 342 m magas, Pag sziget nyugati részén található Sveti Vid Pag legmagasabb pontja, ahonnan az egész Pagi szoros belátható. Megközelíthető Dubrava felöl, az útjelező táblákat követve. A hegy megmászásához nem kell tapasztalt hegymászónak lenni, átlagosan edzett emberek is feljuthatnak, és az esetleges fáradtságot a csodás kilátás kárpótolja.
Aki a nyugalmas, csendesebb nyaralást kedveli, feltétlenül Jakisnicát válassza! A mediterrán vegetációval körülvett falu híres a halászairól és vendégszerető házigazdáiról.
Remek konyhával rendelkező éttermek, pékség, kávézó, bolt várja vendégeinket. A portákon  házilag készített helyi különlegességeket vásárolhatunk.
A lankás domboldalon fekvő település tulajdonképpen egy üdülőfalu, amelynek északi szélén található a 4 csillagos Luna Hotel. Előtte szép, kiépített standot alakítottak ki, ahol búvárközpont található, vizibicikli, jet-ski bérléssel.
A faluban gyönyörű homokos strand várja a pihenni vágyókat, kis védett belső öblöcskével a pancsoló apróságok kedvéért. Azoknak, akik több magányra vágynak, déli és északi irányban indulva a központból eldugott kis természetes öblöcs- kékre bukkanhatnak a környéken, melyek tökéletesek az ideális feltöltődésre. Egy kis erdei ösvényen jutunk a kb. 800 méterre fekvő gyönyörű, sekély,homokos Slatina strandra és a gyógyiszapot tartalmazó belső tóhoz. A hajókikötőben kis csónakot bérelhetünk a partszakasz felfedezésére vagy a szomszédos szigetek felfedezésére. Közvetlen hajójárat is indul Rab szigetére.
A falu ideális családi üdülőhely, ugyanakkor közel esik az éjszakai élet központjaként ismert Novaljához.  www.jakisnica.info/hu
Lun  Kis halászfalu Pag- sziget legészakibb részén, ahonnan naponta többször is menetrendszeri hajó indul a szomszédos Rab szigetre. A falut  több ezer éves oliva- liget öleli körül, a hatalmas sziklák miatt úgy tűnhet, mintha a sziklák közül nőttek volna ki ezek az ősi fák. Melyek közül némely kora akár az ezer évet is eléri, szilaj szépségével és különleges növésével kápráztat el.
A vadon termő olíva botanikai rezervátuma Lunban az Adria páratlan effajta természeti rezervátuma. Kb. 23 hektáron 80.000 olivafát találunk, amik a kiváló minőségű, szűz olivaolaj alapanyagát szolgáltatják. A faluban található az olajprés üzem, ahová a helyiek hozzák terméseiket, hogy abból finom, házi, minőségi olivaolajat préseljenek. Helyben érdemes vásárolni itt készült olajat, sajtot. De feltankolhatunk finom, füstölt sonkával, jellegzetes aromás pálinkával,tengeri hallal és egyéb finomságokkal is.

Novalja is the tourist center of Pag Island. Special attractiveness is given to the town by its beautiful pebble and sandy beaches. This number increases almost a double during the summer, thanks to the development of tourist activity.

 

Novalja apartments and accommodation is a very good starting point to explore many beautiful sand and pebble beaches that lays in Novalja’s direct surroundings – Zrce, Caska, Strasko, Babe, Trincel and Branicevica. The greatest riches of Novalja is in its beautiful well-know beaches , but the real beauty is in its hidden small bays, which are covered with rocks, sand, and pebbles, forever bathed with clean, clear sea, and surrounded by untouched nature. 

 

Novalja sétányThe most famous beach in Novalja and maybe in Dalmatia and whole Croatia is Zrce (2 km away from Novalja) where are located at least three to four popular night clubs, opened non-stop, 24/7, during summer season. People of Novalja are friendly and warm hosts that make all visitors feel welcomed and as a part of one big summer family. After swim bath at one of Novalja beaches, visitors can see some of the numerous remains of Roman buildings, mosaics, early Christian basilicas and exhibition of the archeological collection Stomorica.

 

 

History of Novalja


VízvezetékEvidence of life on the island of Pag dates far back in the Paleolithic period. Illyrian tribes resided on the island of Pag during the Bronze period while the 1st century BC was marked by the Roman conquest campaigns. Romans left a strong mark on the island and the remnants of their culture can still be seen today; they even founded an ancient settlement Cissa in the area of today's town of Novalja.
Strong Christian community marked 4th and 5th century and as a proof for this claim three basilicas which can still be seen in Novalja suggesting that this town was a very important pilgrimage centre during the Antique period.

At the beginning of 7th century Croats came to the island of Pag and during 8th and 9th century formed their state and the town Kissa(Cissa) became an important centre.
During 11th and 12th century the island of Pag was divided between the city of Zadar and the island of Pag. During 13th and 14th century Venetian Republic was fighting over Dalmatian cities and islands with Austro-Hungarian Monarchy. 1203 was the year when town Kissa was destroyed in the conflict with the city of Zadar.

 

At the beginning of 15th century Venetian Republic took over the island of Pag as well as the rest of Dalmatian islands. During that period the name Novalja was first mentioned and it referred to a small settlement governed by the Duke of Rab (Rab is also an island in the Adriatic Sea).
By the end of the 18th century the island of Pag was under the rule of Austria. In 1805 French defeated the Austrians thus making France the ruler of Dalmatia. In 1815 Austria regained its power over Pag and the rule of Austria lasted until the National Revival in 1848.
By the end of the 19th century Croatian language became an official language in schools. After the fall of Austro-Hungarian Monarchy the island of Pag became the part of the Kingdom of Serbs, Croats and Slovenians, and after the 2nd World War Pag became a part of Independent Republic of Croatia even though Italian army was still on the island. Partisans took over the island in 1945 and until 1992 island of Pag was a part of Yugoslavia.
In 1992, when Croatia managed to gain its Independence, thus Pag became a part of the Republic of Croatia.

 

 

Sightseeing in Novalja


LátnivalókArchaeological collection "Stomorica"


This collection has many fine prehistoric exhibits and is especially famous when it comes to prehistoric jewelry.

 

Town museum with an antique water supply line
One of the most interesting buildings in Novalja is the town museum with its antique water supply line which was built in the 1st century BC. It was hand carved in the stone.
 
The Church of the Virgin Mary is located at the very centre of Novalja and it was built in 16th century. Portrait of The Virgin Mary of Ružarij is kept in the church an it is greatly respected because the legend says that the image of the Virgin Mary cried in 1534. 


Under the tree tops of thousand year old olive trees on the elongated arm of the north-west part of the island places Lun, Jakišnica, Potocnica located. If you want to escape the urban crowd and find peace, these are the ideal places for your vacation. Taste the specialties of Pag, cheese, lamb and good domestic wine with the music of crickets which disturbs the refreshing silence of these peaceful places.

 


JakisnicaJakisnica: Surrounded by Mediterranean vegetation, village is famous for its fishermen and also for host’s hospitability. In the village is situated a beautiful sandy – beach, and for all those who required more privacy, hidden coves would be more than suitable for ideal
vacation. An old pathway will lead you through holm oak wood to the 800 m remote Slatina cove, with beach and medicinal mud pond.

 

 

 

Lun olajfaligetLun is a village on the most western point of the island. It is a village surrounded by the old olive groves that seem to grow out of the stone. Mild Mediterranean climate and refreshing calm make this place ideal for a vacation.

 
 

 

 

 

 

SajtüzemThe city of Pag is the center of Pag Island, which is known for its magnificent lace and wonderful sheep’s cheese. It has developed into the center of an interesting modern center with towers and fortresses which maintain the rich heritage of the past. The city is rich in cultural monuments, due to its turbulent history. Those who enjoy historical heritage can visit the Congregational church of the Assumption, duke’s court (dates to the 15th century, served as center of the island and city rule), church of St. George (patron saint of Pag, part of the northeastern city walls), church of St. Francis, St. Margarita monastery, salt magazines (unique monuments of Pag architecture on an international level). There are parts of a Franciscan monastery, Roman church of St. Mary, as well as the remains of ancient monuments. Today’s church of St. Mary was built on the foundations of an early Croatian Basilica from the 8th century, while the monastery well and statue of the Mother of the old town make it unique.
Culinary specialties of Pag can be tasted in numerous restaurants such as “Barcarola”, “Belveder”, “Bile”.