Novalja, Pag, Jakisnica, Lun

 

 

 

Novalja  - Pag sziget turisztikai központja, számos turisták ismert üdülőhelye és célpontja, aktív és tartalmas pihenésre nyújt lehetőséget.
 
 
 
 
Nem meglepő módon Pag hangulatos, kopár, fehér sziklás strandokkal rendelkezik. A fiatalok között legnépszerűbb strand a Novalja városban található Zrce strand, amit Horvátország Ibizájának tartanak Horvátország szerte egyedülálló, pezsgő éjszakai élete, rengeteg szabadtéri klubja miatt. A klubok ráadásul a tánctéren kívül számos más szórakozási lehetőséget is kínálnak.
 
A Zrce strand, a Planjka (Trincel – Stara Novalja) és a Straško (Strasko kemping) strandok Kék Zászlóval jelöltek.
 
 
 
Novaljanak hosszú és gazdag múltja van, amiről az antik építmények számos maradványai tanúskodnak. Az egyik leghíresebb az 1. századbeli egyedi, élő kőben kifaragott antik vízvezeték. Valamikor ebben folyt a víz a novaljai mezőből Novaljába.
Szent Antal ünnepe (jún.13.), Novalja Város Napja egyaránt, a Novaljai kulturális nyár kezdete is, amelynek keretében egész nyáron számos kulturális, művészeti és szórakoztató programok szerveződnek koncertekkel, gasztronómiai bemutatókkal és egyéb érdekességekkel.  A Novaljai Kulturális Nyárhoz tartozik többek között a Novaljski trijatar, amely az idén egy sor színdarabot, hazai és külföldi zenészek által adott komolyzenei koncerteket, különféle képzőművészeti kiállításokat, különösképpen a pag szigeti juhokat és a pagi sajtot bemutató kiállítást, valamint etno-esteket vonultat fel, mely utóbbi keretein belül kerül megrendezésre a Pag szigeti Festival pisme nakanat. Ilyen események mellett a nyár tovább tart Novaljában.
Ezekről szerte a  városban kiplakátolt programleírásokból tájékozódhatunk.
 
 
Az aktív pihenés és a természet szerelmesei Novalja városban hirdetett megannyi sport-program közül választhat. A városában egy sor sport-szabadidős tevékenységben lelhetik örömüket, mint például tengeri kajakozás, szörf, mini-golf, jet-ski, tenisz, vitorlázás, búvárkodás. Ezenkívül még: kerékpározás, strandröplabda, siklóernyőzés, hajózás, horgászat.
 
 
 
 
 
www.utazasvideo.com/articles/read-novalja
Novalja földrajzi elhelyezésének köszönhetően nagy a kirándulások kínálata. Az egynapos hajós kirándulásoktól Rab, Lošinj, Silba és Olib szigetekre, Zadar városba és a Kornati, Krka, Plitvicei tavak, Paklenica és Észak-Velebit nemzeti parkok látogatásáig.
 
 
 
 
 
Városban elérhető szolgáltatások: bankok, pénzváltók, egészségügyi szolgáltatások, egészség-ház, gyógyszertár, posta, múzeumok, mozi, halpiac, piac, bevásárlóközpont, benzinkút, diszkó és természetesen rengeteg hangulatos étterem és kávézó.
Novalja város 7 strandot jegyez, a kavicsostól a homokosig. Ezeken felül számtalan kis eldugott öblöt fedezhetünk fel magunk is. Sok hajós kínálja kapitányi szolgáltatásait, érdemes hajót bérelni és kalandra fel!
Novalja történelme
 
Pag szigetén az élet első nyomai egészen az őskőkorig nyúlnak vissza. Az illír törzsek a bronzkorban éltek a szigeten, a Krisztus előtti 1. századot pedig a római hódítások jellemezték. A rómaiak otthagyták "kézjegyüket" a szigeten, kultúrájuk nyomai mind a mai napig felfedezhetőek, sőt ők alapították Cissát is a mai Novalja területén.
A 4. és az 5. századot erőteljes keresztény közösségek jelenléte jellemezte, erre bizonyítékul szolgál azon három bazilika felépítése, amelyeket a mai napig megtekinthetünk Novaljában - ez azt jelenti, hogy az antik időkben ez a város fontos zarándokhely volt.
A 7. század elején érkeztek a horvátok Pag szigetére, a 8. és a 9. században pedig megalapították saját államukat, Kissa (azaz Cissa) fontos központtá vált.
 
 
 
 
 
 
A 11. és a 12. században Pag szigete két részre volt osztva; egyik felét a Pag szigetén élők, a másikat pedig a zadariak uralták. A 13. és a 14. században a Velencei Köztársaság az Osztrák-Magyar Monarchia ellen harcolt a dalmáciai városokért. Kissa városát 1203-ban rombolták le a Zadarral való konfliktusok sorozatai alkalmával.
A 15. század elején a Velencei Köztársaság rátette a kezét Pag szigetére és Dalmácia szigeteire. Ebben az időben tettek említést először Novalja nevéről, mellyel egy kisebb településre utaltak, amit Rab hercege kormányzott (Rab az északi szigetszomszéd).
A 18. század végére Pag szigete osztrák uralom alatt állt. 1805-ben Franciaország legyőzte az osztrákokat, ezáltal átvették az uralmat Dalmácia felett. 1815-ben Ausztria visszavette Pag szigetét, és az osztrák uralom egészen 1848-ig, a nemzeti felkelés kitöréséig tartott.
A 19. század végére a horvát nyelv hivatalossá vált az iskolákban. Az Osztrák-Magyar Monarchia bukását követően Pag szigete a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság részévé vált, a II. világháború után a sziget a Független Horvát Köztársaság része lett, habár az olasz hadsereg ekkoriban még a szigeten állomásozott. A partizánok 1945-ben rátették a kezüket a szigetre, és egészen 1992-ig Pag szigete Jugoszlávia része volt.
1992-ben, amikor Horvátország kivívta függetlenségét, Pag szigete a Horvát Köztársaság részévé vált.
Látnivalók:
A "Stomorica" archeológiai gyűjtemény
Ez a gyűjtemény rengeteg fantasztikus - a történelem előtti időkből származó - kiállított dolgot sorakoztat fel; főként a történelem előtti időkből származó antik ékszerek különlegesek.
Városi Múzeum és az antik vízvezeték
Novalja egyik legérdekesebb épülete a Városi Múzeum és az ahhoz tartozó vízvezeték, amelyet a Krisztus előtti 1. században építettek ki. Kézzel vésték ki a sziklákat és úgy készült el a vízvezeték.
 
 
 
 
 
A 16. században épített Szűz Mária templom Novalja városközpontjában található. A ružariji Szűz Mária képét a templomban őrzik és nagy tiszteletnek örvend, mert egy legenda szerint Szűz Mária képe 1534-ben elsírta magát.
 
Pag egyben a tengeri só városa. A 15. században Pagot éppenséggel sólepárlói miatt erősítették meg tervszerűen. Pagon a mai napig fennmaradt a só előállításának ősi módszere, amely szerint a sót a kisebb agyagmedencékbe bevezetett tengervízből nyerik ki.
Pag városa egyben a világhírű pagi csipke városa, melynek hagyományát évszázadok óta ápolják. Minden egyes darabja egyedi, s ez a lassú és fáradságos kézimunka a mai napig elevenen él az óváros utcácskáiban. Pag város központi strandja a Prosika is tökéletes strand, bár itt naponta több ezer ember fordul meg. Szinte minden vízisport-eszközt kipróbálhatunk itt, sőt még rollert is bérelhetünk, ha úgy tartja kedvünk. A parkoló közvetlenül a strand mögött található, és a város központja sincs messze.
 
 
 
 
 
 
Pagi Háromszög
 
 
 
1999 májusában fedezték fel a Tusto Celo hegyen a 32x32x22 mm-es, tökéletesen egyenlő szárú háromszöget, melynek világosabb kövezete van, mint a körülötte elhelyezkedő köveknek, és ultraibolya sugárzásnak kitéve vörös színben fénylik. A jelenség több tízezer ember vonzott felfedezése óta. Sokan UFO-leszállópályának tekintik, illetve egyéb elméletek is napvilágot láttak a háromszög kialakulása kapcsán. Megközelíthető a Zigljen kikötőtől, vagy a Novalja körüli utakon, az útjelző táblákat követve.
 
 
Sveti Vid
A 342 m magas, Pag sziget nyugati részén található Sveti Vid Pag legmagasabb pontja, ahonnan az egész Pagi szoros belátható. Megközelíthető Dubrava felöl, az útjelező táblákat követve. A hegy megmászásához nem kell tapasztalt hegymászónak lenni, átlagosan edzett emberek is feljuthatnak, és az esetleges fáradtságot a csodás kilátás kárpótolja.
 
 
 
 
 
Aki a nyugalmas, csendesebb nyaralást kedveli, feltétlenül Jakisnicát válassza! A mediterrán vegetációval körülvett falu híres a halászairól és vendégszerető házigazdáiról.
Remek konyhával rendelkező éttermek, pékség, kávézó, bolt várja vendégeinket. A portákon  házilag készített helyi különlegességeket vásárolhatunk.
A lankás domboldalon fekvő település tulajdonképpen egy üdülőfalu, amelynek északi szélén található a 4 csillagos Luna Hotel. Előtte szép, kiépített standot alakítottak ki, ahol búvárközpont található, vizibicikli, jet-ski bérléssel.
 
 
 
 
 
 
 
A faluban gyönyörű homokos strand várja a pihenni vágyókat, kis védett belső öblöcskével a pancsoló apróságok kedvéért. Azoknak, akik több magányra vágynak, déli és északi irányban indulva a központból eldugott kis természetes öblöcs- kékre bukkanhatnak a környéken, melyek tökéletesek az ideális feltöltődésre. Egy kis erdei ösvényen jutunk a kb. 800 méterre fekvő gyönyörű, sekély,homokos Slatina strandra és a gyógyiszapot tartalmazó belső tóhoz. A hajókikötőben kis csónakot bérelhetünk a partszakasz felfedezésére vagy a szomszédos szigetek felfedezésére. Közvetlen hajójárat is indul Rab szigetére.
A falu ideális családi üdülőhely, ugyanakkor közel esik az éjszakai élet központjaként ismert Novaljához.  www.jakisnica.info/hu
 
 
 
 
 
 
Lun  Kis halászfalu Pag- sziget legészakibb részén, ahonnan naponta többször is menetrendszeri hajó indul a szomszédos Rab szigetre. A falut  több ezer éves oliva- liget öleli körül, a hatalmas sziklák miatt úgy tűnhet, mintha a sziklák közül nőttek volna ki ezek az ősi fák. Melyek közül némely kora akár az ezer évet is eléri, szilaj szépségével és különleges növésével kápráztat el.
A vadon termő olíva botanikai rezervátuma Lunban az Adria páratlan effajta természeti rezervátuma. Kb. 23 hektáron 80.000 olivafát találunk, amik a kiváló minőségű, szűz olivaolaj alapanyagát szolgáltatják. A faluban található az olajprés üzem, ahová a helyiek hozzák terméseiket, hogy abból finom, házi, minőségi olivaolajat préseljenek. Helyben érdemes vásárolni itt készült olajat, sajtot. De feltankolhatunk finom, füstölt sonkával, jellegzetes aromás pálinkával,tengeri hallal és egyéb finomságokkal is.
 
 
 

Über Jakišnica:


JakisnicaWenn Sie dem urbanen Treiben entfliehen und Ruhe finden wollen, sind die Jakisnica Wohnungen ein idealer Ort für Ihren Urlaub. Der Ort strahlt das Gastfreundschaft aus und die Einheimischen sind immer bereit, Ihnen mehr über diese wunderschöne Gegend zu erzählen. Entspannen und genießen Sie das ultimative Urlaubsvergnügen mit unbegrenzter Sonne, Meer und Salz.
Privatunterkunft Jakisnica:
Malerische Natur, Ruhe, das milde Klima, die Gastfreundschaft und fröhlicher Geist der Unterkunft und die Gastgeber werden Ihren Urlaub in Jakišnica unvergesslich machen. Jakisnica Appartements und Privatunterkünfte empfängen Sie stets aufgeräumt und bereit für Ihren Urlaub. 

 

Geschichte der Jakisnica Insel Pag:


Christus-Königs Kirche in Jakišnica, ist die jüngste Lunjski Kirche. Der Grundstein für ihren Stein wurde aus der Kirche St. Schutzengel gebracht und symbolisiert die Verbindung zwischen unserer Gemeinde und allen anderen. In den Sommermonaten ist sie zu klein, wegen der großen Zahl von Touristen, die an diesem Ort ihre Ferien verbringen. Gewidmet im Jahr 1973, war die Glocke ein Geschenk von Sima Badurina Zimmer.

 

Location:


Um die Einrichtungen vom Wind zu schützen, sind alle Siedlungen dem Südwesten und Westen der Insel Pag gerichtet. Jakisnica Insel Pag befindet sich auf Lunskom Halbinsel, zusammen mit Lun und Potocnica.

 

Über Novalja

 

Novalja sétányNovalja ist heute einer der begehrtesten Reiseziel für Sommer-Ferien an der Adria. Touristen aller Generationen werden sportliche und kulturelle Einrichtungen, zahlreiche Parteien, großen gastronomischen Angebot, und es ist wichtig zu betonen, die schönen Strände in der Umgebung. Jüngere Besucher finden in der modernen Unterhaltung Diskothek - Vereine auf dem Strand, den ganzen Tag und die ganze Nacht mit unvergesslichen Parteien.
LátnivalókNovalja ist auch für seine reiche Geschichte, die weit zurück in die Altsteinzeit, die entdeckt wurden erste Anzeichen von Leben auf der Insel Pag. Die reiche Geschichte der Überreste von alten Gebäuden (drei frühchristlichen Bazilika aus dem 4. Jahrhundert), die Reste eines Mosaiks, das sich in der Kirche Unserer Lieben Frau vom Rosenkranz in der Mitte von Novalja. Haltbar sind auch zahlreiche Artikel und Teile der heilige Objekte in der archäologischen Sammlung Stomorica.


VízvezetékDas größte Interesse an der Touristen wirft alten U-Wasserwerk, erbaut in der ersten Jahrhundert nach Christus, von der Römerzeit.
Es gibt vieles, was wir haben, nicht erwähnt, was lockt Touristen in die schöne Stadt, aber einige müssen Sie es selbst zu entdecken, so kommen zu den besten Lamm, der Welt anerkannt, Käse, kaufen predivnu Die Spitze schwimmen und in der Magie und saubere Strände!

 

 

Über Pag

 

SajtüzemDie Stadt Pag mit den 2700 Einwohnern, ist das Zentrum der administrativen, wirtschaftlichen und kulturellen Leben. Die Merkmale der Stadt Pag sind reich an Geschichte, einzigartigen Kultur und Traditionen, die es attraktiv für Touristen macht. Vielen tollen Orten und Stränden machen sie zu einer "must see" Stadt. Die Stadt Pag wurde von 1443 bis 1474 an seiner jetzigen Stelle errichtet. Sie wurde in der traditionellen mittelalterlichen Architektur geschaffen, mit einem zentralen Platz. Die Straßen teilen der Stadt in vier Teile auf. Im frühen 20.
Jahrhundert expandierte die Stadt Pag außerhalb der Stadtmauern, wie auch die neuen Stadtteile als der Tourismus aufblühte.

 

Privater Unterkunft:


Ferienwohnungen Pag bietet seinen Gästen Unterkunft in Privathäusern, Wohnungen, Zimmern und Hotels. Pag Ferienwohnungen bieten Ihnen einen unvergesslichen Urlaub mit idyllischen Meer und Sonne. Die Stadt hat sich durch die Jahrhunderte an reichen kulturellen und historischen Schätzen als und touristisches Zentrum entwickelt, jedoch den antiken Charme bewährt. Deshalb, falls Sie eine gute Möglichkeit sich zu entspannen suchen und dennoch Ihren "kulturellen Hunger" stillen wollen empfehlen wir die Stadt zu besuchen.